Id kategorii - 120
Itemid - 368
view - article
id - 781
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/maj/tydzie-3/781-czwartek199
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek

drugie_sniadanie_t_03_04_tartaletka_z_tunczykiem_truskawki_sokCzwartek

  • Tartaletka z tuńczykiem
  • 6 truskawek
  • Butelka soku pomidorowego

Tartaletki z tuńczykiem

Ciasto:

  • 100 g mąki
  • 50 g otrębów owsianych
  • 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany

Farsz:

  • 1 duża cebula
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • oregano

Wszystkie składniki ciasta zagnieć, rozwałkuj i wylep foremki. Ciasto podpiecz w 180°C przez 5 minut. Cebulę drobno pokrój i zeszklij, dodaj odsączonego tuńczyka i chwilę smaż. Dodaj przyprawy, zioła, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Duś wszystko na małym ogniu przez 2 minuty. Gdy farsz wystygnie wymieszaj go ze startym serem. Gotowy farsz nałóż na podpieczone ciasto i piecz jeszcze 10 minut.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

280

Węglowodany

g

30,9

Białko

g

18,0

Tłuszcz

g

12,2

Błonnik pokarmowy

g

6,5

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez,
żelazo, cynk, miedź

witaminę A, D, E, B1, B2, PP, B6, B12, C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!