Id kategorii - 120
Itemid - 368
view - article
id - 780
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/maj/tydzie-3/780-roda198
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Środa

drugie_sniadanie_t_03_03_salatka_gruszka_winogrona_wodaŚroda

  • Zielona sałatka
  • Gruszka
  • Garść ciemnych winogron
  • Mała butelka wody źródlanej (500 ml)

Zielona sałatka

Składniki na 2 porcje:

  • ½ zielonego jabłka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/3 dojrzałego awokado
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • świeżo zmielony pieprz
  • ½ łyżeczka soku z cytryny  
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczka miodu
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Jabłko pokrój w cienkie plasterki i skrop je sokiem z cytryny. Selera drobno pokrój, posyp solą i podsmaż na patelni. Awokado pokrój i posyp solą. Orzech upraż na patelni i posiekaj.  Wszystko wymieszaj. Przygotuj sos: Czosnek sprasuj, przełóż do miseczki i posyp solą. Dodaj miód i rozetrzyj. Wlej sok z cytryny i pieprz do smaku. Dodaj oliwę i wymieszaj sos. Sałatkę polej sosem i posyp zmielonym pieprzem.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

273

Węglowodany

g

44,6

Białko

g

3,5

Tłuszcz

g

12,1

Błonnik pokarmowy

g

7,2

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

potas, magnez, miedź, 

witaminę E, B1, B2, B6, C

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!