Id kategorii - 118
Itemid - 366
view - article
id - 748
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/maj/tydzie-1/748-czwartek180
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek

drugie_sniadanie_t_01_04_placki_czapati_rzodkiewki_sokCzwartek

  • 2 placki czapati z kolorowym twarożkiem
  • 5 rzodkiewek
  • Sok jabłkowy (300 ml)

Czapati

Składniki na 24 placki:

  • 5 szklanek mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczki soli
  • 2 szklanek wody
  • 2 łyżki oleju

Sól wymieszaj z gorącą wodą i dodaj do mąki. Wlej olej. Wyrób dokładnie ciasto, powinno być półtłuste i elastyczne. Uformuj małe placki (średnica ok. 7-8 cm) i wyłóż na blasze. Piecz w 200°C przez 30 minut.

Twarożek wiosenny

  • 200 g świeżego twarogu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki śmietanki
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru
  • kilka pokrojonych w kosteczki rzodkiewek
  • sól,pieprz

Twaróg połącz z jogurtem i śmietanką, dodaj pozostałe składniki: 1 łyżkę posiekanego szczypiorku, posiekane rzodkiewki. Wymieszaj i przypraw.

 Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

279

Węglowodany

g

54,4

Białko

g

11,7

Tłuszcz

g

2,6

Błonnik pokarmowy

g

3,1

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez, żelazo,
cynk, miedź 

witaminę B2, B6, B12, C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

sód 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!