Id kategorii - 118
Itemid - 366
view - article
id - 747
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/maj/tydzie-1/747-pitek179
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_01_05_muffinka_marchewka_kefirPiątek

  • Muffinka marchewkowa
  • Marchew w słupkach
  • Kefir (200 ml)

Muffiny marchewkowe

Składniki na 12 sztuk:

  • 1 i ½ szklanki mąki
  • ¼ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki oleju (4 łyżki)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Sól

Masło rozpuść i pozostaw do ostygnięcia. Obrane marchewki i jabłko zetrzyj na tarce. Mąkę wymieszaj z proszkiem, szczyptą soli, cukrem i cynamonem. Roztrzepane jaja wymieszaj z ostudzonym masłem i mlekiem. Połącz obie masy, dodaj marchewkę, jabłko i wiórki. Formę wyłożoną papilotkami wypełniej do ¾ wysokości i piecz 25-30 minut w 180°C.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

286

Węglowodany

g

43,2

Białko

g

10,3

Tłuszcz

g

9,8

Błonnik pokarmowy

g

4,6

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez,
żelazo, cynk, miedź

witaminę A, E, B2, B6 i B12

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

sód

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!