Id kategorii - 109
Itemid - 354
view - article
id - 677
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/luty/tydzie-4/677-pitek123
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_04_05_muffin_mandarynka_herbataPiątek

 

 

  • Muffinka kokosowo-morelowa
  • 3 mandarynki
  • Herbatka owocowa bez cukru

 

 

 

 

 

 

Muffiny kokosowo-morelowe

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła roztopionego
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka posiekanej suszonej moreli (150 g)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (90 g)
  • ¾  szklanki mleka
  • 2 duże jajka

W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek, sodę, cukier, wiórki, morelę. W drugim mokre - roztrzepane jajka, roztopione i wystudzone masło, mleko. Połącz zawartość obu naczyń, wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Napełnij foremki do muffin ciastem (papilotki lub wysmarowane masłem) do 3/4 wysokości. Piecz 20 - 25 minut w temperaturze 190oC.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

286

Węglowodany

g

49,9

Białko

g

4,8

Tłuszcz

g

9,8

Błonnik pokarmowy

g

5,7

 

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

magnez i cynk

witaminę A, B1, C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

sód

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!