Id kategorii - 108
Itemid - 353
view - article
id - 671
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/luty/tydzie-3/671-wtorek117
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Wtorek

drugie_sniadanie_t_03_02_kasza_jaglana_jogurt_herbataWtorek

  • Kasza jaglana na słodko
  • Mały jogurt naturalny
  • Herbatka owocowa

Kasza jaglana na słodko 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 jabłka,
  • 1 gruszka,
  • garść rodzynek,
  • 3 łyżki cukru brązowego,
  • cynamon

Kaszę dokładnie opłucz. Mleko i wodę połącz i zagotuj. Zalej opłukaną kaszę i gotuj na małym ogniu. Owoce obierz ze skórek i pokrój w kostkę. Kiedy kasza się zagotuje, dodaj do niej owoce, rodzynki i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy mleko się wchłonie, kaszę zdejmij z ognia. Garnek owiń w ręcznik lub koc i odstaw na kilka minut by kasza doszła. Na koniec dopraw cynamonem.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

280

Węglowodany

g

53,7

Białko

g

10,7

Tłuszcz

g

3,7

Błonnik pokarmowy

g

3,5

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez,
żelazo, cynk, miedź

witaminę B1, B2, B6 i B12

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

sód 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!