Id kategorii - 108
Itemid - 353
view - article
id - 670
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/luty/tydzie-3/670-roda116
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Środa

drugie_sniadanie_t_03_03_muffin_napoj_mandarynkaŚroda

  • Muffin korzenny
  • Domowy napój jabłkowy
  • 3 mandarynki

Muffiny korzenne

Składniki na 12 sztuk:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki razowej
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej
  • szczypta soli
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i ½  łyżeczki sody
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki maślanki
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 3 jabłka
  • 3 łyżki zmielonych orzechów
  • 3 łyżki brązowego cukru

Suche składniki wsyp do jednego naczynia, w drugim zmiksuj płynne. Wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do ciasta, zamieszać. Ciasto przełóż do foremek wyłożonych papilotkami, posyp zmielonymi orzechami i brązowym cukrem. Piecz 25 minut w temperaturze 190°C.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

271

Węglowodany

g

52,7

Białko

g

4,6

Tłuszcz

g

6,0

Błonnik pokarmowy

g

3,7

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

magnez i cynk

witaminę B1 i C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

sód 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!