Id kategorii - 107
Itemid - 352
view - article
id - 667
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/luty/tydzie-2/667-pitek113
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_02_05_pasztet_ogorek_gruszka_wodaPiątek

  • Pasztet z wędzoną rybą
  • Świeży ogórek pokrojony w słupki
  • Gruszka
  • Mała butelka wody źródlanej

Pasztet z wędzoną rybą 

Składniki na 11 porcji:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g wędzonej makreli
  • 150 g pieczarek
  • łyżka startego twardego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • bułka tarta do posypania formy

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki i chwilę smaż aby pieczarki odparowały. Rybę obierz ze skóry i ości, a mięso pokrój w małe kawałki. Ziemniaki zmiel, następnie dokładnie mieszaj z solą, pieprzem, łyżką masła, jajkami i jogurtem, aż powstanie gładka masa. Masę dopraw do smaku i wymieszaj z natką pietruszki. Formę do pieczenia wysmaruj oliwą i posyp bułką tartą, następnie warstwami ułóż masę ziemniaczaną, smażone pieczarki, masę ziemniaczaną, kawałki ryby, masę ziemniaczaną. Wierzch posyp startym serem. Piecz  w 180°C przez godzinę.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

270

Węglowodany

g

42,2

Białko

g

10,7

Tłuszcz

g

8,9

Błonnik pokarmowy

g

5,5

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, D, E, B1, B2,
PP, B6, B12 C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!