Id kategorii - 107
Itemid - 352
view - article
id - 667
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/luty/tydzie-2/667-pitek113
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_02_05_pasztet_ogorek_gruszka_wodaPiątek

  • Pasztet z wędzoną rybą
  • Świeży ogórek pokrojony w słupki
  • Gruszka
  • Mała butelka wody źródlanej

Pasztet z wędzoną rybą 

Składniki na 11 porcji:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g wędzonej makreli
  • 150 g pieczarek
  • łyżka startego twardego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • bułka tarta do posypania formy

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki i chwilę smaż aby pieczarki odparowały. Rybę obierz ze skóry i ości, a mięso pokrój w małe kawałki. Ziemniaki zmiel, następnie dokładnie mieszaj z solą, pieprzem, łyżką masła, jajkami i jogurtem, aż powstanie gładka masa. Masę dopraw do smaku i wymieszaj z natką pietruszki. Formę do pieczenia wysmaruj oliwą i posyp bułką tartą, następnie warstwami ułóż masę ziemniaczaną, smażone pieczarki, masę ziemniaczaną, kawałki ryby, masę ziemniaczaną. Wierzch posyp startym serem. Piecz  w 180°C przez godzinę.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

270

Węglowodany

g

42,2

Białko

g

10,7

Tłuszcz

g

8,9

Błonnik pokarmowy

g

5,5

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, D, E, B1, B2,
PP, B6, B12 C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!