Id kategorii - 106
Itemid - 351
view - article
id - 662
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/luty/tydzie-1/662-poniedziaek108
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Poniedziałek

drugie_sniadanie_t_01_01_muffin_mandarynka_sokPoniedziałek

  • Muffin z ananasem
  • Mandarynka
  • Sok wielowarzywny

Muffiny z ananasem

  • 1 ½  szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ½ szklanki maślanki
  • 80 ml soku ananasowego z puszki
  • 6 łyżek oleju
  • 250 g ananasów z puszki

Do posypania:

  • cukier trzcinowy
  • płatki migdałowe

Plastry ananasa pokrój w kostkę. Mąkę, płatki, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj. W osobnej misce połącz jajko z maślanką i olejem, następnie dodaj sok z ananasa i ananasa. Suche składniki wsyp do mokrych i szybko wymieszaj, tak aby składniki się połączyły. Gotowe ciasto nałóż do papilotek i włóż je do formy na muffiny. Posyp je z wierzchu płatkami migdałowymi i cukrem. Piecz w temperaturze  200°C około 20 minut.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

288

Węglowodany

g

51,1

Białko

g

6,9

Tłuszcz

g

8,3

Błonnik pokarmowy

g

5,2

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, E,B1, B2,
PP, B6 i C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!