1 łyżka posiekanego szczypiorku (koperku lub natki)
½ łyżeczki koncentratu pomidorowego
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij rozgnieciony czosnek. Dodaj posiekany szpinak i duś kilka minut, pod koniec duszenia dodaj twarogu i dobrze wymieszaj. Przypraw gałką, pieprzem i solą.
Jogurt wymieszaj ze szczypiorkiem i koncentratem oraz pieprzem i solą.
Naleśniki posmaruj farszem szpinakowym, na farszu ułóż po plasterku ryby. Naleśniki zwiń w rulon i pokrój na kawałki, każdy kawałek nabij na wykałaczkę.
Naleśniki (4sztuki):
4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
2 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000)
1 jajo
½ łyżki oleju
4 łyżki otrębów
½ szklanki mleka 0,5% tł
½ szklanki wody (lub trochę więcej jeśli będzie za gęste ciasto)
Połącz suche składniki, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Składnik
Jednostki
Ilość
Energia
Kcal
278
Węglowodany
g
41,4
Białko
g
13,1
Tłuszcz
g
10,1
Błonnik pokarmowy
g
8,2
Posiłek bogaty w:
białko
potas, wapń, magnez, żelazo, cynk i miedź
witaminę A, D, E, B1, B2, PP, B6, B12, C i foliany