Id kategorii - 106
Itemid - 351
view - article
id - 658
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/luty/tydzie-1/658-pitek104
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_01_05_nalesniki_marchewka_winogrona_herbataPiątek

  • Naleśniki ze szpinakiem i łososiem
  • Paski z marchewki
  • Garść winogron
  • Butelka herbatki owocowej

Naleśniki ze szpinakiem i łososiem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 naleśniki
  • 300 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 4 łyżki twarogu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki wędzonego łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Pieprz, sól
  • ½ małego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (koperku lub natki)
  • ½ łyżeczki koncentratu pomidorowego

Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij rozgnieciony czosnek. Dodaj posiekany szpinak i duś kilka minut, pod koniec duszenia dodaj twarogu i dobrze wymieszaj. Przypraw gałką, pieprzem i solą.

Jogurt wymieszaj ze szczypiorkiem i koncentratem oraz pieprzem i solą.

Naleśniki posmaruj farszem szpinakowym, na farszu ułóż po plasterku ryby. Naleśniki zwiń w rulon i pokrój na kawałki, każdy kawałek nabij na wykałaczkę.

Naleśniki (4sztuki):

  • 4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
  • 2 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 1 jajo     
  • ½ łyżki oleju
  • 4 łyżki otrębów 
  • ½ szklanki mleka 0,5% tł
  • ½ szklanki wody (lub trochę więcej jeśli będzie za gęste ciasto)

Połącz suche składniki, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

278

Węglowodany

g

41,4

Białko

g

13,1

Tłuszcz

g

10,1

Błonnik pokarmowy

g

8,2

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez, żelazo,
cynk i miedź

witaminę A, D, E, B1, B2, PP,
B6, B12, C i foliany


Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!