Id kategorii - 106
Itemid - 351
view - article
id - 658
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/luty/tydzie-1/658-pitek104
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_01_05_nalesniki_marchewka_winogrona_herbataPiątek

  • Naleśniki ze szpinakiem i łososiem
  • Paski z marchewki
  • Garść winogron
  • Butelka herbatki owocowej

Naleśniki ze szpinakiem i łososiem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 naleśniki
  • 300 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 4 łyżki twarogu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki wędzonego łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Pieprz, sól
  • ½ małego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (koperku lub natki)
  • ½ łyżeczki koncentratu pomidorowego

Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij rozgnieciony czosnek. Dodaj posiekany szpinak i duś kilka minut, pod koniec duszenia dodaj twarogu i dobrze wymieszaj. Przypraw gałką, pieprzem i solą.

Jogurt wymieszaj ze szczypiorkiem i koncentratem oraz pieprzem i solą.

Naleśniki posmaruj farszem szpinakowym, na farszu ułóż po plasterku ryby. Naleśniki zwiń w rulon i pokrój na kawałki, każdy kawałek nabij na wykałaczkę.

Naleśniki (4sztuki):

  • 4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
  • 2 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 1 jajo     
  • ½ łyżki oleju
  • 4 łyżki otrębów 
  • ½ szklanki mleka 0,5% tł
  • ½ szklanki wody (lub trochę więcej jeśli będzie za gęste ciasto)

Połącz suche składniki, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

278

Węglowodany

g

41,4

Białko

g

13,1

Tłuszcz

g

10,1

Błonnik pokarmowy

g

8,2

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez, żelazo,
cynk i miedź

witaminę A, D, E, B1, B2, PP,
B6, B12, C i foliany


Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!