Id kategorii - 154
Itemid - 399
view - article
id - 599
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/listopad/tydzie-4/599-roda54
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Środa

drugie_sniadanie_t_04_03_quiche_gruszka_wodaŚroda

  • Quiche pomidorowy
  • Gruszka
  • Mała butelka wody źródlanej (500 ml)

Quiche pomidorowy
Składniki na 20 porcji:

Ciasto:

  • 250 g drobno zmielonego orkiszu
  • 60 g drobno posiekanych orzechów laskowych
  • 100 g posiekanego masła
  • 1 jajko
  • sól

Nadzienie:

  • 100 g ementalera lub goudy
  • 6 cebul
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 700 g pomidorów
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Wszystkie składniki ciasta szybko wyrób, nie ugniataj zbyt długo, bo później ciasto będzie się łatwo łamać. Tortownicę lub formę to tarty wyłóż cienką warstwą ciasta i wstaw do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220°C i podpiecz przez 5 minut ciasto. Ser żółty pokrój na plastry i wyłóż nimi podpieczone ciasto. Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Cebulę ułóż na cieście. Pomidory pokrój w kostkę i ułóż na cebuli. Śmietanę, jogurt i jajka rozbełtaj ze sobą i dopraw solą i pieprzem. Masę ubij trzepaczką lub mikserem, następnie polej nią pomidory. Piecz około 25 minut. Gotowy quiche można podawać na ciepło lub zimno, przybrany natką pietruszki.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

kcal

227

Węglowodany

g

31,2

Białko

g

5,4

Tłuszcz

g

10,8

Błonnik pokarmowy

g

4,0

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

magnez, cynk, miedź, 

witaminę A, E, B2, C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

sód

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!