Id kategorii - 152
Itemid - 397
view - article
id - 572
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/listopad/tydzie-2/572-pitek44
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_02_05_kanapka_gruszka_wodaPiątek

  • Kanapka z pastą marchewkową
  • Pół gruszki pokrojonej w cząstki i skropionej cytryną (100 g)
  • Mała butelka wody źródlanej (250 ml)

Kanapka z pastą marchewkową

  • 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego
  • 1 liść sałaty
  • 1 łyżka pasty marchewkowej (ilość na około 6 porcji, 1 porcja=1 łyżka)

Pasta:

  • 1 średnia marchewka (50 g)
  • Ser żółty (50 g)
  • 1 płaska łyżka majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku

Obraną marchewkę i ser żółty zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Dodaj zgnieciony ząbek czosnku i majonez. Dokładnie wymieszaj.

Obie kromki chleba posmaruj pastą i przełóż liściem sałaty. Złóż kromki posmarowaną częścią do siebie i pokrój na 4 części wzdłuż przekątnych.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

kcal

249

Węglowodany

g

48,8

Białko

g

7,4

Tłuszcz

g

5,0

Błonnik pokarmowy

g

5,8

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

magnez, żelazo, cynk,
miedź

witaminy A, E, B1

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

tłuszcz 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!