Id kategorii - 152
Itemid - 397
view - article
id - 571
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/listopad/tydzie-2/571-czwartek43
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek

drugie_sniadanie_t_02_04_salatka_banan_herbataCzwartek

  • Sałatka z makaronem pełnoziarnistym
  • Banan
  • Herbatka owocowa bez cukru

Sałatka z makaronem pełnoziarnistym
Składniki na 1 porcję:

  • 2 łyżki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego (np. świderki)
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej (bez zalewy)
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • ¼ papryki zielonej
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżeczka majonezu
  • Przyprawy do smaku (pieprz,  bazylia)

Makaron ugotuj al dente.  Pomidorki podziel na ćwiartki, paprykę posiekaj. Jogurt  i majonez wymieszaj z przyprawami i połącz ze wszystkimi składnikami, oprócz natki, którą należy posypać wierzch sałatki.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

kcal

275

Węglowodany

g

48,5

Białko

g

5,5

Tłuszcz

g

8,5

Błonnik pokarmowy

g

4,3

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

magnez, żelazo, cynk i miedź

witaminy A, E, B2, PP, B6,
C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

tłuszcz 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!