Id kategorii - 151
Itemid - 396
view - article
id - 562
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/listopad/tydzie-1/562-poniedziaek39
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Poniedziałek

drugie_sniadanie_t_01_01_kanapka_jablko_wodaPoniedziałek

  • Kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z pastą fasolową i warzywami
  • Małe jabłko
  • Mała butelka wody źródlanej (500 ml)


Pasta fasolowa
Składniki na 4 porcje:

  • Puszka białej fasoli 
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki plasterków z czarnych oliwek
  • Rozmaryn, cząber, majeranek, czosnek

Fasolę osącz, opłucz. Zalej oliwą, dodaj posiekany czosnek i przyprawy do smaku. Zmiksuj na możliwie jak najbardziej gładką masę i wymieszaj z oliwkami. Dwie kromki chleba pełnoziarnistego przełóż pastą, listkiem sałaty i plasterkami świeżego ogórka (20 g). Jabłko pokrój w cząstki i skrop sokiem z cytryny.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

256

Węglowodany

g

46,4

Białko

g

7,8

Tłuszcz

g

7,1

Błonnik pokarmowy

g

7,2

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

magnez, żelazo, cynk,
miedź

witaminy E, B1, B2, B6

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

tłuszcz 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!