Id kategorii - 151
Itemid - 396
view - article
id - 560
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/listopad/tydzie-1/560-roda37
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Środa

drugie_sniadanie_t_01_03_roladki_winogrona_herbataŚroda

  • Czerwone roladki
  • Garść jasnych winogron (70 g)
  • Herbatka owocowa (250 ml)

Czerwone roladki
Składniki na 4 sztuki:

  • 50 g mąki pszennej np. typ 550
  • 30 g mąki razowej
  • 40 g otrąb
  • 1 jajko
  • ok. 0,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 4 plasterki szynki
  • 4 duże listki sałaty
  • 3 łyżki twarożku kanapkowego naturalnego 
  • oliwa do smażenia

Do wysokiego naczynia wlej mleko, wybij jajko, dosyp mąkę, otręby, sól, dodaj koncentrat i olej. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Usmaż naleśniki, przestudź (możesz usmażyć wieczorem). Zimne naleśniki posmaruj twarożkiem, przykryj listkami sałaty i plasterkami szynki. Ciasno zroluj. Każdą roladkę pokrój na 4-5 kawałków. Zepnij wykałaczkami (możesz dorzucić połówki pomidorków koktajlowych) i zapakuj do pudełka.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

256

Węglowodany

g

46,4

Białko

g

7,8

Tłuszcz

g

7,1

Błonnik pokarmowy

g

7,2

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

żelazo, magnez, cynk, miedź 

witaminy A, E, B1, B2, PP,
B6, B12


Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!