Id kategorii - 151
Itemid - 396
view - article
id - 558
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/listopad/tydzie-1/558-pitek35
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_01_05_salatka_papryka_wodaPiątek

  • Sałatka z kurczakiem, ananasem i słonecznikiem
  • Papryka czerwona pokrojona w paseczki (100 g)
  • Mała butelka wody źródlanej (500 ml)

Sałatka z kurczakiem, ananasem i słonecznikiem
Składniki na 4 porcje:

  • 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 400 g)
  • 8 plastrów ananasa z puszki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 0,5 ogórka długiego
  • 100 g nasion słonecznika
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól, pieprz

Filet z kurczaka włóż do wrzącej i osolonej wody, gotuj do miękkości, ostudź i pokrój w drobną kosteczkę. Ananasa i obranego ogórka pokrój w kostkę, kukurydze osącz. Rozgrzej patelnię (bez tłuszczu!) i upraż ziarna słonecznika na złoty kolor. Wszystkie składniki wymieszaj z jogurtem i majonezem, dopraw pieprzem.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

253

Węglowodany

g

23,7

Białko

g

18,9

Tłuszcz

g

10,9

Błonnik pokarmowy

g

4,0

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, cynk i miedź

witaminy A, E, B1, B2, PP,
B6, B12, C, foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!