Id kategorii - 128
Itemid - 377
view - article
id - 849
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/lipiec/tydzie-2/849-wtorek254
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Wtorek

drugie_sniadanie_t_02_02_tartaletka_papryka_sokWtorek

 

 

  • Tartaletka z morelami
  • Zielona papryka
  • Sok wielowarzywny (300 ml)

 

 

 

 

 

Tartaletki z morelami

Kruche ciasto

Składniki na 6 sztuk o średnicy 10 cm:

  • 100 g mąki
  • 50 g otrębów owsianych
  • 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany

Wszystkie składniki ciasta zagnieć, rozwałkuj i wylep foremki.

Masa z morelami:

  • 500 g moreli
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g śmietany 18%
  • żółtko 
  • kilka malin do dekoracji

Morele umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki, a miąższ pokrój w cząstki. Morele ułóż dekoracyjnie na cieście i piecz 25 min. w temp. 180°C. Śmietanę, żółtko i cukier roztrzep i po 25 minutach pieczenia wylej na tartaletki. Piecz jeszcze około 10 minut. Ostudzone możesz udekorować malinami.

 

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

291

Węglowodany

g

49,6

Białko

g

8,3

Tłuszcz

g

11,2

Błonnik pokarmowy

g

10,7

 

 

 

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo, cynk, 
miedź

witaminę A, E, B1, B2, PP, 
B6, B12, C, foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!