Id kategorii - 52
Itemid - 377
view - category
id - 128
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/lipiec/tydzie-2
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

tydzień 2

Poniedziałek

  • drugie_sniadanie_t_02_01_pomidor_mozarella_grzanki_sokPomidory z mozzarellą i bazylią
  • Grzanki pełnoziarniste
  • Sok pomarańczowy

Pomidory z mozzarallą i bazylią:

  • 4 małe kulki mozzarelli
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • Świeża bazylia
  • Oliwa z oliwek
  • 8 wykałaczek

Czytaj więcej...

 

Wtorek

drugie_sniadanie_t_02_02_tartaletka_papryka_sok
  • Tartaletka z morelami
  • Zielona papryka
  • Sok wielowarzywny

Tartaletki z morelami

Kruche ciasto

Składniki na 6 sztuk o średnicy 10 cm:

  • 100 g mąki
  • 50 g otrębów owsianych
  • 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany

Czytaj więcej...

 

Środa

drugie_sniadanie_t_02_03_ryz_fasolka_czeresnie_sok
  • Ryż z fasolką szparagową
  • Czereśnie
  • Sok marchwiowo-brzoskwiniowy
  • Ryż z fasolką szparagową

Składniki na 4 porcje: 

  • 200 g fasolki szparagowej zielonej
  • 100 g ryżu brązowego
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Natka pietruszki
  • Przyprawa curry 1 szczypta
  • Sól, pieprz

Czytaj więcej...

 

Czwartek

drugie_sniadanie_t_02_04_salatka_grzanka_owoce
  • Sałatka z bobu z fetą
  • Grzanka razowa
  • Mieszanka letnich owoców

Sałatka z bobu z fetą

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g bobu
  • 200 g pomidorów
  • 125 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 12 czarnych oliwek
  • sól, pieprz

Czytaj więcej...

 

Piątek

drugie_sniadanie_t_02_05_muffinka_morela_jogurt_porzeczeki
  • Muffinka porzeczkowa
  • Morela
  • Jogurt naturalny
  • Garść porzeczek czerwonych

Muffiny porzeczkowe

Składniki na 12 sztuk:

  • 1 i ½ szklanki mąki
  • ¼ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki oleju (4 łyżki)
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki otrębów pszennych
  • 250 g czerwonych porzeczek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!