Id kategorii - 127
Itemid - 376
view - article
id - 837
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/lipiec/tydzie-1/837-roda250
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Środa

drugie_sniadanie_t_01_03_salatka_brzoskwinia_herbatkaŚroda

 

 

  • Sałatka makaronowa z tuńczykiem
  • Brzoskwinia
  • Butelka herbatki miętowej z cytryną

 

 

 

 

 

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g makaronu rurki
  • Puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 2 jajka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • Garść czarnych oliwek
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Zioła prowansalskie
  • Pieprz, sól

Makaron ugotuj al dente. Fasolkę umyj i zblanszuj w osolonej wodzie 5 minut. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ósemki. Tuńczyka osącz z zalewy i lekko rozdrobnij widelcem. Pomidorki i oliwki przekrój na pół. Połącz wszystkie składniki. W soku z cytryny rozpuść szczyptę soli, dodaj zioła i pieprz. Dodaj 2 łyżki oliwy i mieszaj aż powstanie emulsja. Sałatkę polej sosem.

 

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

271

Węglowodany

g

36,3

Białko

g

15,6

Tłuszcz

g

9,6

Błonnik pokarmowy

g

6,1

 

 

 

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

wapń, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminy A, D, E,
B2, PP, B6, B12, C i foliany

 

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!