Id kategorii - 127
Itemid - 376
view - article
id - 836
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/lipiec/tydzie-1/836-wtorek249
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Wtorek

drugie_sniadanie_t_01_02_muffiny_morela_kefirWtorek

 

 

  • Muffiny czereśniowe
  • Morela
  • Kefir (200 ml)

 

 

 

 

 

Muffiny czereśniowe

Składniki na 12 sztuk:

  • 1 ½  szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ½ szklanki maślanki
  • 6 łyżek oleju
  • 2 szklanki czereśni
  • 3 łyżeczki płatków migdałowych

Czereśnie umyj i pokrój na połówki i usuń petki. Mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj. W osobnej misce połącz jajko z maślanką i olejem, następnie dodaj czereśnie. Suche składniki wsyp do mokrych i szybko wymieszaj, tak aby składniki się połączyły. Gotowe ciasto nałóż do papilotek i włóż je do formy na muffiny. Posyp je z wierzchu płatkami migdałowymi. Piecz w temperaturze  200°C około 20 minut.

 

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

288

Węglowodany

g

44,3

Białko

g

10,4

Tłuszcz

g

8,7

Błonnik pokarmowy

g

3,1

 

 

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

wapń, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, E, B2, B12

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

sód

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!