2 bułeczki pełnoziarniste posypane ziarnami (przekrojone na pół)
½ czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka
4 listki sałaty masłowej
2 plastry pomidora
Sos :
½ gęstego jogurtu naturalnego
½ łyżki majonezu
½ łyżki musztardy
1 ogórek konserwowy
Garść marynowanych pieczarek (lub innych grzybów)
½ łyżki kaparów
Sól, pieprz
Sos: ogórki, pieczarki i kapary drobno posiekaj. Wymieszaj wszystko z jogurtem, majonezem i musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kotleciki: łososia zmiksuj z 3 łyżkami sosu, 1 łyżką koperku, solą i pieprzem. Masa nie powinna być gładka. Uformuj 2 płaskie kotleciki i upiecz je na patelni grillowej (lub na grillu). Wymieszaj pół szklanki sosu z łyżką koperku i skórką cytryny. Spody bułeczki posmaruj sosem, ułóż liście sałaty, kotlecika, pomidory i posyp cebulką. Przykryj wierzchem bułeczek.