Id kategorii - 117
Itemid - 364
view - article
id - 738
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/kwiecie/tydzie-4/738-roda176
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Środa

drugie_sniadanie_t_04_03_salatka_grejpfrut_sokŚroda

  • Sałatka z kiełkami
  • Grejpfrut biały
  • Sok marchwiowy (300 ml)

Sałatka z kiełkami

Składniki na 2 porcje:

  • 1 ogórek długi
  • 100 g papryki czerwonej
  • Garść rukoli
  • 4 czubate łyżki kiełków (najlepiej różnych: słonecznika, fasoli, rzodkiewki, soi)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz

Ogórka umyj i cienko obierz, pokrój w kostkę. Wymieszaj z oczyszczonym i drobno pokrojonym selerem naciowym.  Wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. Przed zapakowaniem sałatkę wymieszaj z umytymi kiełkami.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

271

Węglowodany

g

68,4

Białko

g

5,6

Tłuszcz

g

1,8

Błonnik pokarmowy

g

11,0

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez,
żelazo, cynk i miedź

witaminę A, E, B1, B2, PP, B6, foliany i C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

sód

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!