Id kategorii - 115
Itemid - 362
view - article
id - 716
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/kwiecie/tydzie-2/716-roda159
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Środa

drugie_sniadanie_t_02_03_salatka_winogrona_sokŚroda

  • Sałatka z bobu
  • Garść ciemnych winogron
  • Kartonik soku marchewkowo-jabłkowo-pomarańczowego

Sałatka z bobu

Składniki na 6 porcji:

  • 1 kg mrożonego bobu
  • ½ kg małych pomidorów lub pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki do posypania

Opłucz bób, ugotuj do miękkości, przelej zimną wodą, odcedź, obierz z łupin. Pomidory natnij na krzyż, sparz, obierz ze skórki, pokrój w ósemki (koktajlowe na połówki), wymieszaj z ostudzonym bobem. Przypraw solą i pieprzem, posyp posiekaną natką. Zrób sos: oliwę utrzyj z sokiem cytrynowym, przypraw. Poklej sałatkę, wymieszaj. Odstaw na pół godziny.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

280

Węglowodany

g

57,9

Białko

g

12,9

Tłuszcz

g

5,7

Błonnik pokarmowy

g

14,2

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez,
żelazo, cynk, miedź

witaminę A, E, B1,
B2, PP, B6, C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

sód 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!