Id kategorii - 115
Itemid - 362
view - article
id - 715
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/kwiecie/tydzie-2/715-wtorek158
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Wtorek

drugie_sniadanie_t_02_02_salatka_kiwi_herbataWtorek

  • Sałatka z rzepy
  • 2 kiwi
  • Butelka herbatki owocowej

Sałatka z rzepy

Składniki na 4 porcje:

  • 2 nieduże czarne rzepy
  • 150 g białej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz
  • 1 jajko na twardo

Fasolę zalej wodą, odstaw na całą noc, a potem ugotuj i ostudź. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach, ostudź i obierz. Rzepę obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Posól, wymieszaj i odstaw. Cebulę posiekaj. Odłóż kilka fasolek do dekoracji, a pozostałe rozgnieć widelcem. Ziemniaki pokrój w kostkę. Wszystko wymieszaj z oliwą. Dopraw z pieprzem, posyp posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo i całymi fasolkami.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

286

Węglowodany

g

55,2

Białko

g

11,5

Tłuszcz

g

6,9

Błonnik pokarmowy

g

11,2

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez,
żelazo, cynk, miedź

witaminę B1,
B2, PP, B6, C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

sód 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!