Id kategorii - 114
Itemid - 361
view - article
id - 703
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/kwiecie/tydzie-1/703-wtorek148
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Wtorek

drugie_sniadanie_t_01_02_makaron_ryzowy_pomidory_sokWtorek

  • Makaron ryżowy z kurczakiem i brokułami
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • Kartonik soku pomarańczowego

Makaron ryżowy z kurczakiem i brokułami

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g makaronu ryżowego nitki
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 150 g brokułów
  • 2 cebulki dymki
  • 2 garście liści świeżego szpinaku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • Pęczek świeżej kolendry
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z limonki (lub cytryny)
  • 3 łyżki sosu sojowego

Makaron ugotuj według przepisu i odcedź. Mięso pokrój w cienkie paseczki. Szpinak umyj i osusz, brokuły sparz i podziel na małe różyczki. Dymkę posiekaj, oddzielnie białą i zieloną część. Imbir obierz i zetrzyj, kolendrę posiekaj. W miseczce wymieszaj cukier, sok z limonki (cytryny) i sos sojowy z 3 łyżkami wody. Na rozgrzany wok wlej 1 łyżkę oleju, podsmaż mięso z imbirem i białą częścią dymki.  Dodaj szczypior, brokuły, szpinak i część kolendry. Smaż cały czas mieszając aż szpinak zmięknie. Wlej sos i wrzuć makaron. Wymieszaj i posyp pozostałą kolendrą.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

296

Węglowodany

g

57,5

Białko

g

15,7

Tłuszcz

g

1,5

Błonnik pokarmowy

g

3,5

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo, cynk,
miedź, 

witaminę A, E, B1, B2,
B2, PP, C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!