ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
Środa
Sałatka z awokado
Składniki na 10 porcji:
Sos:
Liście sałat opłucz, porwij na małe kawałki i włóż do miski. Awokado obierz, usuń pestkę, miąższ pokrój w plasterki. Winogrona przekrój na pół i usuń pestki. Ser pokrusz, orzechy posiekaj. Połącz przygotowane składniki. Zrób sos: połącz oba rodzaje oleju, dopraw do smaku octem i cukrem, a potem zagotuj, stale mieszając. Sałatkę polej gorącym sosem, posyp ziołami i wymieszaj. Podawaj z białym pieczywem.
Składnik |
Jednostki |
Ilość |
Energia |
Kcal |
263 |
Węglowodany |
g |
36,2 |
Białko |
g |
6,6 |
Tłuszcz |
g |
13,9 |
Błonnik pokarmowy |
g |
8,5 |
Posiłek bogaty w: białko potas, wapń, magnez, żelazo, witaminę A, E, B2, B6, C i foliany |
Posiłek ubogi w: sód cholesterol |