Id kategorii - 114
Itemid - 361
view - article
id - 701
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/kwiecie/tydzie-1/701-czwartek146
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek

drugie_sniadanie_t_01_04_bajgle_ogorek_sokCzwartek

  • 3 bajgle z pastą bazyliową
  • Słupki z połowy ogórka „węża”
  • Kartonik soku jabłkowego

Bajgle z pastą bazyliową

Składniki na 12 porcji

Ciasto na 12 sztuk:

  • 100 g mąki pszennej
  • 75 ml mleka
  • 1 jajko
  • ¼ torebki drożdży w proszku
  • 1 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczka soli
  • Szczypta cukru
  • 1 łyżki masła do posmarowania formy

Do przełożenia bajgli:

  • 1 dojrzały pomidor pokrojony w plasterki
  • 3 listki bazylii

Pasta bazyliowa:

  • 35 g chudego twarogu
  • 35 g śmietany 18%
  • 8 posiekanych listków bazylii
  • Sól
  • Pieprz

Przygotuj ciasto: mleko podgrzej i lekko ubij z jajkiem oraz oliwą. Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą, wlej mleko z dodatkami, wyrób gładkie, elastyczne ciasto i odstaw na 3o minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój z niego 12 krążków o średnicy 5 cm. Pośrodku każdego zrób dziurkę. Wszystkie krążki ułóż na blasze wysmarowanej masłem i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz 20 minut w temperaturze 175°C. Ostudź. Zrób pastę bazyliową: ser rozetrzyj ze śmietaną, dodaj listki bazylii, dopraw solą oraz pieprzem. Bajgle przekrój na połówki. Spody bajgli posmaruj pastą bazyliową, obłóż pomidorami i bazylią, przykryj odkrojonymi wierzchami.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

279

Węglowodany

g

47,6

Białko

g

9,9

Tłuszcz

g

6,2

Błonnik pokarmowy

g

2,1




talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo, cynk,
miedź

witaminę A, B1, B2, B6, B12, C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

sód

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!