Id kategorii - 158
Itemid - 404
view - article
id - 633
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/grudzie/tydzie-4/633-poniedziaek79
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Poniedziałek

drugie_sniadanie_t_04_01_muffiny_sokPoniedziałek

  • 2 muffiny ze śliwkami
  • Mała butelka soku marchwiowego (330 ml)

Muffiny ze śliwkami
Składniki na 12 sztuk:

  • 1 szklanka maślanki
  • ½ szklanki mleka
  • 2 białka jajek
  • 1 i ½ szklanki maki typ 1850
  • 2 łyżki fruktozy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 15 śliwek węgierek (mogą być suszone śliwki kalifornijskie)

W misce wymieszaj maślankę z mlekiem, dodaj białko a następnie pokrojone śliwki. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę, fruktozę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Przelej zawartość pierwszej miski do drugiej i wymieszaj. Całość ciasta powinna być grudkowata. Wypełnij formę muffinową i piecz 20 minut w 180oC.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

281

Węglowodany

g

64,3

Białko

g

7,0

Tłuszcz

g

1,3

Błonnik pokarmowy

g

4,8

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

magnez, cynk

witaminy A, B2, B6

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

tłuszcz

sód 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!