Id kategorii - 156
Itemid - 402
view - article
id - 625
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/grudzie/tydzie-2/625-pitek73
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_02_05_kanapka_pomarancza_herbataPiątek

  • Kanapka z pastą fasolowo-orzechową
  • Pół pomarańczy
  • Butelka herbatki owocowej

Kanapka z pastą fasolowo-orzechową

  • 1 bułka z otrębami
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki pasty fasolowo-orzechowej
  • 8 liści rukoli
  • 2 plastry pomidora

Pasta fasolowo-orzechowo
Składniki na 14 łyżek:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść posiekanego koperku, szczypiorku, natki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny

Fasolę osącz z zalewy i zmiksuj, dodaj drobno posiekaną cebulę. Posiekaj orzechy i  dodaj do pasty razem z koperkiem, szczypiorkiem, natką i oliwą. Dopraw do smaku. 

Bułkę przekrój i posmaruj masłem. Na obie połówki połóż liście rukoli i po łyżce pasty, na jedną dodatkowo połóż pomidora, złóż obie połówki.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

275

Węglowodany

g

45,8

Białko

g

8,1

Tłuszcz

g

9,2

Błonnik pokarmowy

g

6,3

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

magnez, żelazo, cynk,
miedź

witaminy A, E, B1,
B2, B6, C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!