Id kategorii - 156
Itemid - 402
view - article
id - 624
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/grudzie/tydzie-2/624-czwartek72
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek

drugie_sniadanie_t_02_04_ryba_buleczka_mandarynka_wodaCzwartek

  • Ryba po grecku
  • Bułeczka owsiana
  • 2 mandarynki
  • Mała butelka wody źródlanej (500 ml)

Ryba po grecku
Składniki na 4 porcje:

  • 2 filety z dorsza lub innej ryby
  • 2 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • ½ selera
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • 3-4 pomidory
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka papryka

Warzywa umyj, marchewkę, selera, pora i pietruszkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach, pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj drobno. Rybę przypraw do smaku i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, następnie dodaj wszystkie warzywa i duś pod przykryciem, aż zmiękną, a z pomidorów powstanie sos. Odkryj i duś póki nie odparuje nadmiar wody. Podawaj z bułką owsianą.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

295

Węglowodany

g

53,2

Białko

g

14,9

Tłuszcz

g

5,6

Błonnik pokarmowy

g

7,6

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminy A, E, B1, B2, PP, B6, B12, C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

tłuszcz 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!