Muffiny z szynką i suszonymi pomidorami Składniki na 12 porcji:
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
1 szklanka mleka (w niektórych przepisach jogurt, maślanka)
1/2 szklanki oleju roślinnego (oliwa lub masło)
3-6 łyżek otrębów
200 g suszonych pomidorów
100 g szynki
2 ząbki czosnku
bazylia
Przesiej mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połącz jaja, mleko i olej, dodaj posiekane pomidory, szynkę i czosnek oraz bazylię do smaku. Miksturę dodaj do suchych składników i mieszaj - niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełóż łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnij do dwóch trzecich. Piec w 200oC. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.