Id kategorii - 155
Itemid - 401
view - article
id - 613
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/grudzie/tydzie-1/613-roda64
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Środa

drugie_sniadanie_t_01_03_piernik_kiwi_morele_wodaŚroda

  • Piernik grudniowy
  • Kiwi
  • 2-3 suszone morele
  • Mała butelka wody źródlanej (500 ml)

Piernik grudniowy
Składniki na 8 porcji:

  • 1¼ szklanki mąki pszennej razowej
  • 1¼ szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału 
  • 10-15 g przyprawy do piernika
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 400 ml maślanki
  • ½ szklanki fruktozy
  • 2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach

Wymieszaj mąki, przyprawę i proszek do pieczenia, następnie przesiej je przez grube sito. Dodaj fruktozę i delikatnie wymieszaj, następnie dodaj maślankę i dokładnie wszystko zmiksuj. Na koniec dodaj starte na grubych oczkach jabłka. Ciasto wlej do formy i piecz w 160°C przez 90 minut.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

300

Węglowodany

g

69,3

Białko

g

6,7

Tłuszcz

g

1,4

Błonnik pokarmowy

g

5,1

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
miedź

witaminę A, B6, C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

tłuszcz

sód 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!