Id kategorii - 155
Itemid - 401
view - article
id - 611
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/grudzie/tydzie-1/611-pitek62
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_01_05_risotto_winogrona_maslankaPiątek

  • Łososiowe risotto
  • Mała garść winogron
  • Mała maślanka (200 ml)

Łososiowe risotto
Składniki na 8 porcji:

  • 2 szklanki ryżu
  • 2 steki z łososia
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 szklanki bulionu rybnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Umyj, osącz, posól i popierz steki z łososia. Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni. Usmaż łososia. Dodaj cebulę. Następnie wyjmij rybę i podziel na kawałeczki. Do masła z cebulą wsyp ryż, smaż przez chwilę, mieszając. Stopniowo wlewaj do ryżu gorący bulion, ciągle mieszając. Wraz z ostatnią porcją bulionu dodaj do ryżu rybę, posiekany koperek i szczypiorek, pieprz i sól. Zdejmij z ognia, chwilę odczekaj i podawaj.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

300

Węglowodany

g

47,3

Białko

g

15

Tłuszcz

g

6,1

Błonnik pokarmowy

g

1,7

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

wapń, magnez, cynk, miedź

witaminę D, B1, B2, PP, B6, B12

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

tłuszcz

sód 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!