Id kategorii - 125
Itemid - 373
view - article
id - 829
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/czerwiec/tydzie-3/829-pitek242
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_03_05_salatka_banan_sokPiątek

  • Sałatka z czerwoną cebulą i miętą
  • Banan
  • Sok marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowy (200 ml)

Sałatka z czerwoną cebulą i miętą

Składniki na 4 porcje:

  • Sałata
  • 100 g małych zielonych winogron
  • Garść kiełków słonecznika
  • 1 czerwona cebula
  • 3 gałązki mięty
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • Sok z ½ cytryny
  • Cukier
  • Sól, pieprz

Sałatę umyj i dokładnie osusz, porwij na kawałki. Kiełki słonecznika dokładnie opłucz. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Miętę umyj, osusz i posiekaj. Wymieszaj sałatę, cebulę i winogrona. Do jogurtu dodaj posiekaną miętę, sok z ½ cytryny, dopraw łyżeczką cukru, solą i pieprzem. Sałatkę polej sosem, dokładnie wymieszaj. Posyp kiełkami słonecznika.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

279

Węglowodany

g

66,7

Białko

g

5,8

Tłuszcz

g

2,0

Błonnik pokarmowy

g

7,9

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, E, B1, B2, B6, C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

sód 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!