Jajko roztrzep, wymieszaj z serkiem i otrębami. Smaż na teflonowej patelni, delikatnie nasmarowanej olejem (rozprowadź olej po patelni za z pędzelka lub papierowego ręcznika).
Guacamole z arbuzem Składniki na 6 porcji:
1 dojrzałe awokado
¼ czerwonej cebuli
½ ząbka czosnku
½ czerwonej papryczki chilli
½ małego pęczka kolendry
90 g miąższu arbuza bez pestek
sok z 1 limonki (około 2 łyżek)
tobasco, do smaku
sól (opcjonalnie)
Awokado obierz ze skóry, wyjmij pestkę, a miąższ rozgnieć widelcem. Cebulę, czosnek, papryczkę i kolendrę drobno posiekaj. Arbuza pokrój w kostkę. Dodaj sok z limonki, tabasco i sól. Dokładnie wymieszaj.
Składnik
Jednostki
Ilość
Energia
Kcal
291
Węglowodany
g
38,1
Białko
g
17,1
Tłuszcz
g
15,2
Błonnik pokarmowy
g
16,8
Posiłek bogaty w:
białko
potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź
witaminę A, D, E, B1, B2, B2, B6, PP, B12, C i foliany