Id kategorii - 123
Itemid - 371
view - article
id - 799
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/czerwiec/tydzie-1/799-poniedziaek212
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Poniedziałek

drugie_sniadanie_t_01_01_muffin_seler_naciowy_sok_jablkowyPoniedziałek

 

 

  • Muffin z truskawkami
  • Słupki z selera naciowego
  • Buteleczka soku jabłkowego (300 ml)

 

 

 

 

Muffiny z truskawkami

Składniki na 12 sztuk:

  • 1 i ½ szklanki mąki
  • ¼ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki oleju (4 łyżki)
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki otrębów pszennych
  • 250 g truskawek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i otręby wymieszaj. W oddzielnej misce roztrzep jajka i wymieszaj z mlekiem, truskawkami pokrojonymi w ćwiartki, olejem i ekstraktem waniliowym. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie. Nałóż do papilotek, napełnione papilotki włóż do foremki na muffiny. Piecz w 200°C przez około 25 minut.

 

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

284

Węglowodany

g

56,6

Białko

g

4,5

Tłuszcz

g

5,5

Błonnik pokarmowy

g

3,2

 

 

 

 

 

 





talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

magnez, żelazo, cynk i miedź

witaminę E, B6 i C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

sód

tłuszcz

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!