Id kategorii - 32
Itemid - 25
view - category
id - 20
referer -
uri - /s?start=10
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

S

smażenie bez tłuszczu

rodzaj obróbki cieplnej, w temperaturze do 260°C, w bardzo krótkim czasie. Ten rodzaj obróbki pozwala uzyskać potrawy o obniżonej kaloryczności w porównaniu z produktami smażonymi w tłuszczu. W ten sposób można smażyć mięsa i ryby (o małej zawartości tkanki łącznej), gofry.

 

sód

jeden z głównych elektrolitów w organizmie człowieka, bierze udział w regulowaniu gospodarki wodno-elektrolitowej, a także pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Sód podnosi ciśnienie krwi, reguluje pracę mięśni (skurcze i rozkurcze), zwiększa wydzielanie soków trawiennych oraz reguluje ciśnienie osmotyczne w płynie zewnątrzkomórkowym.

Niedobory sodu występują rzadko, mogą prowadzić do obniżenia ciśnienia krwi, bólu głowy, utraty apetytu, kłopotów z pamięcią i koncentracją. Natomiast nadmiar sodu może prowadzić do nadciśnienia i obrzęków. Sód wchodzi w skład soli kuchennej, a jego bogatym źródłem są produkty spożywcze, które w procesie produkcji są solone, takie jak pieczywo, wędliny oraz słone przekąski. Dziennie powinno się spożywać do 1500 mg sodu, co w przeliczeniu na sól kuchenną daje niecałe 4 g.

 

sól

patrz hasło: chlorek sodu

 

sorbitol

poliol, stosowany jako substancja słodząca, E 420. Wykazuje słodkość na poziomie 50-60% słodkości sacharozy. Jest stosowany razem z innymi substancjami słodzącymi, maskuje gorzki smak innych słodzików, np. sacharyny. Jest stosowany również jako stabilizator lub związek utrzymujący teksturę i wilgotność produktów.

 

środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego

jest to środek spożywczy, który ze względu na specjalny skład lub sposób przygotowania wyraźnie różni się od środków spożywczych powszechnie spożywanych i zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu jest wprowadzony do obrotu z przeznaczeniem do zaspokajania szczególnych potrzeb żywieniowych:

  1. osób, które ze względu na specjalny stan fizjologiczny mogą odnieść szczególne korzyści z kontrolowanego spożycia określonych substancji zawartych w żywności – taki środek spożywczy może być określony jako „dietetyczny”,
  2. zdrowych niemowląt i małych dzieci.

Czytaj więcej...

 

sterylizacja

metoda utrwalania żywności, polega na ogrzewaniu żywności w temperaturze powyżej 100°C. Przeważnie sterylizacja prowadzona jest w temperaturze 121,1°C. Stosowana jest do produktów, których pH jest większe niż 4,5 np. warzywa, mięso. Metoda ta pozwala na zabicie przetrwalników bakterii np. Clostridium botulinum.

 

stilbeny

organiczne związki chemiczne z grupy nienasyconych węglowodorów aromatycznych wielopierścieniowych. Związki z grupy stilbenów występują w znikomych stężeniach w produktach jadalnych. Głównym przedstawicielem jest resweratrol. Związek ten występuje w pestkach winogron oraz w winie białym (0,3-7 mg/L) i w winie czerwonym (ok. 15 mg/L). Jego działanie opiera się na właściwościach przeciwutleniających.

 

substancje biologicznie czynne

tzw. drugorzędne substancje roślinne, substancje balastowe oraz związki występujące w sfermentowanych artykułach żywnościowych (np. kwas mlekowy w jogurcie). Powstają w procesie przemiany materii rośliny, by utrzymać ją przy życiu i chronić przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

Substancje te mogą korzystnie wpływać także na biochemiczne procesy w organizmie człowieka . Najważniejsze ich działanie to ochrona przed nowotworami. Mogą również regulować ciśnienie i poziom cukru we krwi, wzmacniać system odpornościowy, obniżać poziom cholesterolu, zachowywać właściwą krzepliwość krwi. Do głównych substancji biologicznie czynnych należą: karotenoidy, glukozynolany, polifenole, fitoestrogeny, fitosterole, saponiny, kwas fitynowy i chlorofil.

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!