Id kategorii - 20
Itemid - 25
view - article
id - 1186
referer -
uri - /s/1186-salmonella
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

salmonella

gatunek chorobotwórczych bakterii, pałeczki. Wywołują dwa typy chorób:

  • ostre choroby zakaźne i gorączkowe (dur),
  • zatrucia pokarmowe.

Bakterie tego gatunku do przeżycia wymagają obecności tlenu. Najlepiej rozwijają się w temperaturach 35-37°C, lecz dopiero poniżej 5°C w ogóle się nie rozwija, lecz nie giną w niskich temperaturach, są odporne na zamrażanie. Są wrażliwe na wysokie temperatury i odporne na suszenie. W żywności występują w drobiu i produktach drobiowych, mleku i jego przetworach. Objawy zatrucia Salmonellą pojawiają się pomiędzy 6 a 72 godziną od spożycia zakażonej żywności. Choroba może trwać 7 dni. Pierwszego dnia pojawiają się mdłości i wymioty. Inne objawy to ból głowy, gorączka oraz biegunka, która może trwać kilka dni.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!