Id kategorii - 39
Itemid - 55
view - article
id - 93
referer -
uri - /racjonalne/93-dieta-dla-seniorow
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Dieta dla seniora

dieta racjonalana dla senioraEwelina Pałkowska
Polskie Towarzystwo Dietetyki 

 

Zachodzące wraz z wiekiem zmiany są nieuniknione i nieodwracalne, jednak poprzez odpowiednie postępowanie, w tym również właściwe żywienie, można znacznie spowolnić procesy starzenia się i dłużej zachować sprawność fizyczną i umysłową. Warto więc zapoznać się z podstawowymi zasadami żywienia osób starszych.

 

 Dieta osób zdrowych niezależnie od wieku powinna opierać się na zasadach prawidłowego żywienia (patrz artykuł: Dieta racjonalna), jednak ze względu na postępujące wraz z wiekiem zmiany konieczne są pewne modyfikacje w sposobie odżywiania osób starszych.

„Wiekowe” zmiany

Zmiany zachodzące w układzie pokarmowym – choroby jamy ustnej i zębów, ograniczone funkcje gruczołów trawiennych (m.in. zmniejszenie wydzielanie soków trawiennych), zmniejszona perystaltyka żołądka i jelit – powodują, że u osób starszych często występują zaburzenia trawienia i wchłaniania pokarmów objawiające się m.in.: zgagą, zaparciami lub biegunkami. U osób starszych istotnie zmniejsza się również poziom aktywności fizycznej, maleje siła mięśni, zmienia się praca narządów wewnętrznych, czego konsekwencją jest przede wszystkim obniżenie tempa przemiany materii. W związku z tym w związku z tym, zmienia się także skład ciała: maleje zawartość wody w ustroju, a rośnie zawartość tkanki tłuszczowej. Co więcej u mężczyzn już po 45 roku życia, u kobiet po 55, wzrasta ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, dlatego nie tylko dla dobrego samopoczucia, ale także ze względów zdrowotnych należy kontrolować masę ciała oraz zwrócić uwagę na skład diety.

„lekko”

Aby ograniczyć problemy gastryczne i zapewnić organizmowi odpowiednią ilość energii i składników pokarmowych, dieta osoby starszej powinna być dietą lekkostrawną. Należy ograniczyć potrawy ostre, tłuste, długo zalegające w żołądku, zawierające duże ilości włókna pokarmowego. Błonnik pokarmowy powinien pochodzić z młodych, delikatnych warzyw, dojrzałych owoców, delikatnego pieczywa pszennego, pieczywa typu graham, drobnych kasz, makaronu, ryżu. Osoby starsze powinny ograniczyć spożywanie potraw smażonych. Spośród licznych technik kulinarnych zaleca się: gotowanie (w wodzie z dodatkiem ziół/przypraw, na parze), pieczenie (w rękawie, w folii aluminiowej), duszenie (najlepiej bez uprzedniego obsmażania).

Mało, często, ale wyraziście

Posiłki powinny być częste (4–5 posiłków w ciągu dnia), jednak mniejsze objętościowo. Z wiekiem słabnie zdolność odczuwania smaku i zapachu, co może powodować utratę apetytu, dlatego posiłki powinny być atrakcyjne wizualnie i wyraziste smakowo. Dodatek ziół (świeżych/suszonych) doskonale poprawia smakowitość potraw, eliminuje konieczność dosalania (nadmiar soli w diecie prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego – patrz artykuł: Czym zastąpić sól?), dodatkowo korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Różnorodność produktów i potraw zmniejsza ryzyko niedoborów cennych składników – w jadłospisie osoby starszej nie powinno zabraknąć warzyw i owoców, przetworów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu, chudego mięsa i wędlin oraz ryb.

Uwaga na tłuszcze

Osoba starsza powinna zwrócić uwagę na zawartość i rodzaj tłuszczów w swojej diecie (patrz artykuł: Jak najlepiej gotować – znajdują się tam informacje, jak ograniczyć zawartość tłuszczu w diecie). Zaleca się, by były to tłuszcze głównie w postaci surowej, czyli nieprzetworzone, m.in.: oleje roślinne (rzepakowy, sojowy, lniany, słonecznikowy) stosowane jako dodatek do surówek, sałatek. Warto również, przynajmniej 2 razy w tygodniu, wzbogacić menu o ryby, takie jak np.: łosoś, dorsz, pstrąg, tuńczyk, szprot, makrela, które są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Pić często, ale z umiarem

Nie można zapominać o odpowiedniej podaży płynów – należy pić często, ale w umiarkowanych ilościach. Zaleca się pić około 1,5 litrów napojów dziennie, czyli 6 szklanek płynów w ciągu dnia – to niezbędne minimum. Wybór mamy szeroki: począwszy od wody (dla uatrakcyjnienia smaku można dodać plaster cytryny/pomarańczy, listki mięty), poprzez herbaty (zielona/czerwona/biała), herbatki (owocowe, ziołowo-owocowe), napary z ziół (rumianek, melisa), na sokach kończąc (warzywne, owocowo-warzywne), jednak najlepiej wybierać te, które przygotowano bez dodatku cukru.

Suplementy diety

Zgodnie z aktualnymi normami, jeśli starsza osoba odżywia się prawidłowo, nie musi uzupełniać diety suplementami – witaminami i/lub składnikami mineralnymi. Wyjątkiem są osoby starsze, których dieta jest „nieracjonalna i dostarcza poniżej 1500 kcal dziennie”.

Leki i interakcje

Istotny jest fakt, że ponad 70% ludzi powyżej 65 roku życia przyjmuje różnego rodzaju leki, które mogą wchodzić w interakcje z poszczególnymi składnikami żywności. Dlatego też przed przyjęciem/podaniem leku należy dokładnie zapoznać się z ulotką – informacjami dotyczącymi dawkowania, sposobu podawania i ewentualnych przeciwwskazań. 

 

PRZEJDŹ DO DIETY:

pointer_zobaczogólna

pointer_zobaczdla kobiet w ciąży

pointer_zobaczdla matek karmiących

pointer_zobaczdla niemowląt i małych dzieci

pointer_zobaczdla dzieci i młodzieży

pointer_zobaczdla aktywnych fizycznie