Id kategorii - 39
Itemid - 55
view - article
id - 89
referer -
uri - /racjonalne/89-dieta-dla-matek-karmicych
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Dieta dla matek karmiących

dieta_racjonalna_matki_karmiace_laktacja

Sylwia Gudej
Polskie Towarzystwo Dietetyki

 

Czym wyróżnia się dieta w okresie karmienia piersią? Co dzieje się w organizmie matki, jeśli z dietą nie dostarcza ona wszystkich niezbędnych składników odżywczych? Radzimy, jak najlepiej zadbać o odżywianie w tym wyjątkowym czasie.

Niemowlęta, co najmniej do 6 miesiąca życia, powinny być karmione piersią na żądanie – dlatego w okresie laktacji, aby w pełni zaspokoić zwiększone potrzeby żywieniowe kobiety, należy zadbać o prawidłowo skomponowaną dietę.

Zmiany w organizmie = zmiany w diecie

Wzrost potrzeb żywieniowych kobiet w okresie laktacji jest nieco większy niż w okresie ciąży, co wynika przede wszystkim ze wzrostu gruczołów sutkowych i zmian morfologicznych w komórkach piersi, a także wysokiej dziennej syntezy składników wydzielanych z mlekiem oraz potrzeb energetycznych związanych z syntezą pokarmu. W czasie laktacji następuje również mobilizacja tłuszczu odłożonego w czasie ciąży oraz wzrost jego wykorzystania – jest to naturalny proces, dlatego też również z tego powodu w okresie karmienia piersią nie należy stosować diet odchudzających.

Skutki niedoborów

Matka karmiąca powinna dbać o swoją dietę, gdyż w przypadku niedoborów żywieniowych następuje mobilizacja składników odżywczych z jej organizmu. W organizmie matki może pojawić się deficyt składników odżywczych, co może negatywnie wpłynąć na jej stan zdrowia. Przykładem może być niedostateczne spożycie wapnia w ciąży, które prowadzi do pogorszenia stanu uzębienia matki.

Najpotrzebniejsze składniki

Zarówno w okresie ciąży jak i laktacji wzrasta zapotrzebowanie na wapń, dlatego też należy zadbać, aby co najmniej 4 porcje mleka i jego przetworów znajdowały się w codziennym menu. Jedną porcję stanowi szklanka mleka/jogurtu/kefiru/maślanki lub plaster sera. Podstawowym źródłem energii w racjonalnej diecie powinny być produkty zbożowe bogate w węglowodany złożone. Przy czym najlepiej wybierać produkty pełnoziarniste, które są bogate w witaminy i składniki mineralne. Ważne jest również, by w posiłkach głównych nie zabrakło produktów będących dobrym źródłem białka, takich jak chude mięso czy ryby. Wegetarianizm matki karmiącej jest sprawą sporną (to szeroki temat, którego nie będziemy tutaj poruszać). Z kolei oleje roślinne dostarczą wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Należy również pamiętać o tym, iż doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, biorących udział w budowaniu centralnego układu nerwowego dziecka, są ryby morskie.

Warzywa, owoce, płyny

Na każdy posiłek powinny składać się również warzywa lub owoce, przy czym 2/3 całodziennego spożycia powinny stanowić warzywa (minimum 5 porcji dziennie), które są doskonałym źródłem witamin antyoksydacyjnych, takich jak na przykład witamina C, poza tym wzbogacają jadłospis w błonnik pokarmowy. W okresie karmienia piersią bardzo ważne jest również wypijanie odpowiedniej ilości płynów (około 2 l) w postaci wody, lekkich herbat, soków owocowych lub warzywnych (bez dodatku cukru).

Urozmaicona i lekkostrawna

W diecie zawsze należy dążyć do jak największego urozmaicenia, ponieważ spożywanie różnorodnych pokarmów przez kobietę w okresie karmienia naturalnego ułatwia akceptację pokarmów wprowadzanych w okresie rozszerzania diety niemowlęcia. Posiłki powinny być spożywane o regularnych porach, wskazane są potrawy lekkostrawne, przygotowywane przy użyciu takich technik kulinarnych, jak: gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie i pieczenie z małą ilością tłuszczu.

Lepiej unikać

Spożycie produktów, takich jak słodycze czy słone przekąski, należy ograniczyć ze względu na ich niską wartość odżywczą. Co więcej, mają one wysoką wartość energetyczną i dlatego mogą opóźnić powrót do masy ciała sprzed okresu ciąży. Z tego powodu również niewskazane są słodkie napoje gazowane – oprócz kalorii nie mają żadnej wartości odżywczej. Należy też unikać mocnych naparów z kawy i herbaty, a także alkoholu. Kofeina, teina, a także alkohol przechodzą do mleka matki i mogą negatywnie oddziaływać na organizm dziecka.

Uwaga na alergeny!

Należy również pamiętać o tym, iż alergeny spożywane przez matkę przenikają do pokarmu i mogą powodować reakcję alergiczną u niemowlęcia. Jeżeli tak się dzieje, matka powinna unikać spożywania produktów alergizujących, takich jak m.in.: orzechy, owoce cytrusowe i truskawki, mleko krowie, soja, jaja, ryby itp. Jednak jeśli matka nie ma alergii, a u jej dziecka również nie występują żadne charakterystyczne objawy, nie zaleca się rutynowej eliminacji tych produktów z diety.

 

PRZEJDŹ DO DIETY:

pointer_zobaczogólna

pointer_zobaczdla kobiet w ciąży

pointer_zobaczdla niemowląt i małych dzieci

pointer_zobaczdla dzieci i młodzieży

pointer_zobaczdla aktywnych fizycznie

pointer_zobaczdla seniora

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież