Id kategorii - 39
Itemid - 55
view - article
id - 88
referer -
uri - /racjonalne/88-dieta-dla-kobiet-w-ciy
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Dieta dla kobiet w ciąży

dieta_racjonalna_kobiety_w_ciazy_ciaza

Sylwia Gudej
Polskie Towarzystwo Dietetyki

Prawidłowy rozwój płodu determinowany jest stanem zdrowia matki, na który w znacznym stopniu wpływa jej sposób odżywiania się. Dowiedz się, jakie składniki są szczególnie ważne w I, II i III trymestrze ciąży, dlaczego nie należy jeść „za dwoje” i jakich produktów najlepiej unikać.

Podczas ciąży w organizmie kobiety zachodzi wiele przemian wpływających na wzrost zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze. Prawidłowe odżywianie w tym czasie pozwala nie tylko uniknąć niedoborów żywieniowych, ale także osiągnąć właściwy przyrost masy ciała ciężarnej, co zapewnia prawidłowy przebieg ciąży.

I, II i III trymestr

W I trymestrze ciąży powinny być zapewnione optymalne ilości składników odżywczych związanych z podziałami komórkowymi, czyli między innymi kwasu foliowego, żelaza, cynku i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Natomiast II i III trymestr wiąże się przede wszystkim z pokryciem potrzeb żywieniowych związanych

  • ze składem i syntezą krwi – istotna jest odpowiednia podaż żelaza, miedzi, kwasu foliowego i witaminy B12,
  • z budowaniem układu nerwowego – tu znaczącą rolę odgrywają przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 (EPA i DHA) oraz
  • ze składnikami budulcowymi ciała – białkiem, odpowiednią ilością energii, wapniem, magnezem. W trymestrze II i III następuje bowiem największy przyrost masy ciała związany ze wzrostem płodu.

Nie jeść za dwoje

Ciąża na pewno nie wiąże się z koniecznością podwojenia kaloryczności diety – czasem uzasadnia się to, mówiąc, że powinno się jeść za dwoje. Wartość energetyczna diety kobiety ciężarnej w II i III trymestrze powinna wzrosnąć jedynie o około 300 kcal/dobę w porównaniu do jej diety podstawowej. Dieta ta powinna być przede wszystkim urozmaicona, lekkostrawna i wysokowartościowa. Do przygotowywania posiłków zalecane są takie techniki kulinarne, jak: gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie i pieczenie z małą ilością tłuszczu. Posiłki należy spożywać w mniejszych porcjach w równych odstępach czasowych.

Białko to podstawa

Podstawą diety powinny być produkty zbożowe, najlepiej z pełnego przemiału, które są ważnym źródłem energii, witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. W czasie ciąży obserwuje się zwiększone tempo przemian białkowych, czego skutkiem jest wzrost zapotrzebowania na białko. Dlatego też należy zadbać o to, by w głównych posiłkach spożywać pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, jaja, mleko i jego przetwory) – dieta wegetariańska kobiety ciężarnej w polskich warunkach jest tematem spornym (jest to szerszy temat, którego nie będziemy tu poruszać).

Wapń, cynk, żelazo i antyoksydanty

Kobiety ciężarne są szczególnie narażone na niedobory niektórych składników mineralnych, takich jak: wapń, żelazo oraz cynk. Zapotrzebowanie na wapń rośnie szczególnie w drugiej połowie ciąży i, jeśli nie zostanie dostarczona jego odpowiednia ilość, zostanie on pobrany z organizmu matki. By się tego ustrzec, należy codziennie spożywać kilka porcji mleka i produktów mlecznych. Jedną porcję stanowi szklanka mleka/jogurtu/kefiru/maślanki lub plaster sera. Kolejnym pierwiastkiem bardzo ważnym dla rozwoju płodu jest żelazo. Cennym jego źródłem w diecie są takie produkty, jak: wątróbka, czerwone mięso, kasze czy warzywa zielone. W diecie kobiety ciężarnej nie powinno zabraknąć cynku, którego dobrym źródłem jest mięso, produkty pełnoziarniste, a także owoce morza. Ważną rolę w prawidłowym przebiegu ciąży odgrywają również witaminy antyoksydacyjne – A, C, E oraz witaminy z grupy B. Ich doskonałym źródłem są warzywa i owoce, a także pełnoziarniste produkty zbożowe.

Kwas foliowy

Szczególną uwagę należy zwrócić na kwas foliowy. Od 1997 roku w Polsce prowadzony jest Program Pierwotnej Profilaktyki Wad Cewy Nerwowej, który ma na celu upowszechnienie wiedzy na temat roli kwasu foliowego w prewencji wad rozwojowych płodu. Zgodnie z nim zaleca się suplementację kwasem foliowym w ilości 0,4 mg/dobę diety każdej kobiety w wieku rozrodczym, która może zajść w ciążę.

Niewskazane produkty

Należy również pamiętać o produktach niewskazanych w czasie ciąży, takich jak: alkohol, kofeina, sztuczne barwniki i konserwanty. Unikać należy również spożywania żywności wysoko przetworzonej, która dostarcza pustych kalorii, a także produktów zawierających duże ilości cukru i tłuszczu (w tym kwasów tłuszczowych trans), które są ubogie pod względem zawartości witamin i związków mineralnych.

 

PRZEJDŹ DO DIETY:

pointer_zobaczogólna

pointer_zobaczdla matek karmiących

pointer_zobaczdla niemowląt i małych dzieci

pointer_zobaczdla dzieci i młodzieży

pointer_zobaczdla aktywnych fizycznie

pointer_zobaczdla seniora

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież