Ser zmiel trzykrotnie. Zmiksuj na gładką masę w wysokim naczyniu z jogurtem, serkiem homogenizowanym, 2 żółtkami(z białek ubij pianę), fruktozą, cukrem waniliowym, budyniem i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuść i ostudź. Dodaj do masy i jeszcze chwilę mieszaj. Białka ubij z łyżeczką fruktozy i wymieszaj z masa serową. Blaszkę (kwadratową bądź okrągłą) wysmaruj masłem, obsyp otrębami pszennymi i wlej masę. Piecz 40-60min w 200oC na złoty kolor. Pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.
Mąkę przesiej. Odlej trochę mleka i rozrób w nim drożdże. Pozostałą część mleka zagotuj i rozetrzyj w nim 1/5-1/4 ilości mąki. Mąkę z mlekiem dokładnie rozetrzyj i ostudź. Następnie dodaj rozrobione drożdże, łyżeczkę cukru i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia w temperaturze około 30-35°C. Gdy ciasto wyrośnie dodaj do niego pozostałą mąkę, jaja wymieszane z cukrem oraz sól. Ciasto dokładnie wyrób. Pod koniec wyrabiania powoli, partiami dodawaj rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiaj do momentu otrzymania jednorodnego i elastycznego ciasta. Dodaj morele i jeszcze chwilę wyrabiaj. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Odstaw ponownie do wyrośnięcia, ciasto powinno urosnąć dwukrotnie. Następnie posyp je po wierzchu resztą otrąb i piecz w 180°C przez około 40 minut. W trakcie pieczenia można sprawdzić czy ciasto jest już dobre nakłuwając je długą wykałaczką, jeśli nie przylepi się do niej ciasto i będzie sucha, to ciasto jest gotowe.