Id kategorii - 373
Itemid - 533
view - category
id - 299
referer -
uri - /przepisy-od-wita-313/boe-narodzenie/desery
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

desery

Lekki serniczek

boze_narodzenie_sernikSer zmiel trzykrotnie. Zmiksuj na gładką masę w wysokim naczyniu z jogurtem, serkiem homogenizowanym, 2 żółtkami(z białek ubij pianę), fruktozą, cukrem waniliowym, budyniem i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuść  i ostudź. Dodaj do masy i jeszcze chwilę mieszaj. Białka ubij z łyżeczką fruktozy i wymieszaj z masa serową. Blaszkę (kwadratową bądź okrągłą) wysmaruj masłem, obsyp otrębami pszennymi i wlej masę. Piecz 40-60min w 200oC na złoty kolor. Pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.

Czytaj więcej...

 

Świąteczne ciasto drożdżowe z otrębami

boze_narodzenie_ciasto_drozdzoweMąkę przesiej. Odlej trochę mleka i rozrób w nim drożdże. Pozostałą część mleka zagotuj i rozetrzyj w nim 1/5-1/4 ilości mąki. Mąkę z mlekiem dokładnie rozetrzyj i ostudź. Następnie dodaj rozrobione drożdże, łyżeczkę cukru i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia w temperaturze około 30-35°C. Gdy ciasto wyrośnie dodaj do niego pozostałą mąkę, jaja wymieszane z cukrem oraz sól. Ciasto dokładnie wyrób. Pod koniec wyrabiania powoli, partiami dodawaj rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiaj do momentu otrzymania jednorodnego i elastycznego ciasta. Dodaj morele i jeszcze chwilę wyrabiaj. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Odstaw ponownie do wyrośnięcia, ciasto powinno urosnąć dwukrotnie. Następnie posyp je po wierzchu resztą otrąb i piecz w 180°C przez około 40 minut. W trakcie pieczenia można sprawdzić czy ciasto jest już dobre nakłuwając je długą wykałaczką, jeśli nie przylepi się do niej ciasto i będzie sucha, to ciasto jest gotowe.

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!