Id kategorii - 18
Itemid - 23
view - article
id - 1169
referer -
uri - /p/1169-prebiotyki
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

prebiotyki

polisacharydy, które nie ulegają strawieniu przez organizm ludzki, docierają w formie niezmienionej do jelita grubego, gdzie są trawione przez „dobroczynne bakterie”. Jest to pożywienie dla probiotyków.

Prebiotyki korzystnie oddziałuje na organizm gospodarza dzięki stymulacji wzrostu i aktywności „dobroczynnych” bakterii, głównie bakterii kwasu mlekowego (LAB), obniżają pH treści pokarmowej; zwiększają wchłanianie składników mineralnych z pożywienia, zapobiegają zaparciom, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Najpopularniejsze prebiotyki to inulina i oligofruktoza, które często są wykorzystywane jako zamienniki tłuszczu i cukru. Optymalne dzienne spożycie prebiotyków wynosi 0,2-0,5g na każdy kilogram masy ciała. Prebiotyki występują naturalnie w żywności, ich najlepsze źródła to: czosnek, cebula, szparagi, banan, pomidor, pszenica.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!