Id kategorii - 453
Itemid - 1089
view - article
id - 2839
referer -
uri - /odnawialne-zrodla-energii/2839-fotowoltaika-odc-2-karta-produktu
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Fotowoltaika odc. 2: Karta produktu

fotowoltaika 02 karta produktu

mgr inż. Maciej Juźwik

 

Informacje o parametrach ogniwa można znaleźć w karcie katalogowej produktu, a wybrane wartości również na naklejce znamionowej, znajdującej się na odwrocie każdego modułu fotowoltaicznego. Oprócz podstawowych parametrów charakterystycznych dla danego urządzenia znajdziemy na niej informacje o producencie oraz certyfikatach, które posiada dane urządzenie. Jest też zwykle określony okres gwarantowanej pracy urządzenia, w cenionych wyrobach nie niższy niż 20 lat.

karta produktu

Przykład naklejki znamionowej na module PV

 

Opis modułu zawiera następujące podstawowe pozycje: producent, model, technologia np. Kyocera, KC200GHT-2, mc-Si, wymiary, powierzchnia, waga np. 668 x 665 x 35 mm, 1,4 m², 18,5 kg, podstawowe parametry elektryczne modułu PV, czyli m.in. moc znamionowa, napię­cie w punkcie mocy maksymalnej, sprawność konwersji np. 13,7% itd.

Zapraszamy do zapoznania się z innymi odcinkami cyklu o Fotowoltaice:

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!