Id kategorii - 322
Itemid - 480
view - article
id - 1665
referer -
uri - /niadania-na-wynos-423/czerwiec/tydzie-3/1665-niedziela-24-czerwca
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

24 czerwca

domowa pizzaDomowa pizza

Liczba porcji: 4
Składniki:
  • Mąka pszenna typ 550: 250 g
  • Woda: 150 ml
  • Drożdże świeże: 25 g
  • Cukier: 2 g
  • Sól: 5 g
  • Oliwa z oliwek: 12 ml
  • Pomidory z puszki: 200 g
  • Oliwa z oliwek: 12 ml
  • Oregano suszone
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Ser żółty Ementaler: 50 g
  • Cukinia: 200 g
  • Papryka czerwona: 200 g
  • Cebula szalotka: 20 g
Przepis:

Drożdże rozpuść w ¼ szklanki letniej wody, dodaj pół łyżeczki cukru i wymieszaj. Rozczyn oprósz mąką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski przesiej mąkę, wymieszaj z solą, rozczynem, resztką ciepłej wody i łyżką oliwy. Połącz składniki w jedną kulę i wyłóż na stolnicę/blat. Ciasto wyrabiaj ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Możesz w razie potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto włóż z powrotem do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 1 godzinę. Pomidory przełóż do rondelka, dodaj 1 łyżkę oliwy, szczyptę soli, pieprzu, zioła suszone  i odrobinę cukru. Całość gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 10 minut. Umytą cukinię i paprykę pokrój i zgrilluj na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Cebulkę pokrój w drobne piórka. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, uformuj kule i rozwałkuj na dwa placki. Ciasto ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do maksymalnej temperatury (250oC, termoobieg). Na każdej pizzy rozprowadź sos pomidorowy, ułóż dodatki i posyp startym serem. Piecz w górnej części piekarnika ok. 10-15 minut.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!