Id kategorii - 68
Itemid - 214
view - article
id - 234
referer -
uri - /napoje-i-spoka/nektar-sok-czy-napoj-oto-jest-pytanie
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

nektar-sok-czy-napoj

Nektar, sok czy napój? Oto jest pytanie

 

dr Monika Hoffmann
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Większość z nas w "soki" zaopatruje się w sklepie. Cudzysłów nieprzypadkowy: w podobnie wyglądających kartonowych pudełkach znajdują się albo soki, albo nektary, albo napoje owocowe. Różnią się stopniem przetworzenia, składnikami i co najważniejsze wartością odżywczą. Warto wiedzieć, co wybieramy. Pomocą będzie ten miniprzewodnik.

 

Należy sobie zdawać sprawę, że soki i nektary są najbardziej zbliżone swoimi właściwościami do naturalnych owoców, zaś napoje owocowe, choć mogą smakować najbardziej jak "sok", zawierają najmniej naturalnych składników. W znacznej mierze bazują one bowiem na substancjach dodatkowych, barwiących, aromatyzujących, zmętniających i zagęszczających. W ten właśnie sposób uzyskuje się napoje o bardzo owocowym, a często i znacznie bardziej egzotycznym i atrakcyjnym dla konsumentów, charakterze niż soki.

Sok sokowi nierówny

Decyzję o zakupie komplikować może dodatkowo fakt, że w grupach samych soków, nektarów czy napojów występuje znaczne zróżnicowanie w zakresie składu surowcowego oraz wartości odżywczej i prozdrowotnej, co zilustrować można przeciwstawiając soki klarowane, sokom przecierowym, czy napoje konserwowane chemicznie, napojom utrwalanym metodami fizycznymi (pasteryzacja). Wybór produktu odpowiadającego naszym potrzebom wymaga zwykle wnikliwego wczytania się w informacje zamieszczone na etykiecie produktu, a także znajomości pewnych podstawowych faktów dotyczących technologii ich wytwarzania.

Kalorie i inne

Pod względem podstawowej wartości odżywczej, a więc zawartości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz wartości energetycznej, soki, napoje i nektary są dość zbliżone. Białka i tłuszcze występują w nich zwykle w ilościach śladowych, na kaloryczność wpływa więc przede wszystkim zawartość dodanych lub naturalnie występujących w surowcu cukrów, takich jak: sacharoza, glukoza, fruktoza i sorbitol. Ich zawartość w produktach owocowych i owocowo-warzywnych kształtuje się na poziomie 10,13%, natomiast w sokach warzywnych od 3 do 6%.

Konsekwencją dość wysokiej zawartości węglowodanów w produktach owocowych i owocowo-warzywnych jest ich znaczna wartość kaloryczna, która wynosi od 40 do 55 kcal na 100 g produktu, co daje wartość 100-140 kcal (418-620kJ) na szklankę napoju. Z tego powodu soków, nektarów i napojów owocowych nie powinno się traktować jako podstawowego źródła płynów/wody. Są jednak doskonałym urozmaiceniem diety, zarówno pod względem walorów smakowych, jak i w przypadku soków, pod względem zdrowotnym. Warto też wiedzieć, że soki, czy słodkie napoje, ze względu na znaczną zawartość węglowodanów, dość wolno wchłaniają się z przewodu pokarmowego, co spowalnia ich zdolność do nawadniania organizmu. Stąd też, zarówno ze względów dietetycznych, jak i z punktu widzenia przyspieszenia nawadniania organizmu, korzystne jest rozcieńczanie soków, nektarów i napojów wodą.

Prawodawstwo

Na szczęście producent ma obowiązek informować, do której kategorii należy dany produkt. Różnorodność smaku, zapachu i wyglądu ograniczona jest ścisłymi uregulowaniami prawnymi. Dokładne wymagania, jakie muszą spełniać te produkty znajdziemy w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych.

Zapraszamy do lektury kolejnych odcinków cyklu o sokach, nektarach i napojach:

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!