Id kategorii - 68
Itemid - 216
view - article
id - 236
referer -
uri - /napoje-i-spoka/nektar-napoj-nieboski
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

nektar-napoj-nieboski

Nektar - napój (nie)boski

 

dr Monika Hoffmann
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Antyczni bogowie nie mieli urozmaiconej diety: pili jedynie nektar i ambrozję. Nektar musiał być zatem napojem esencjonalnym. Współczesne nektary z olimpijskimi dzielą nazwę i być może smak, ale kupując je, trzeba pamiętać, że to soki ze sporą dawką dodatkowej wody.

 

Pewnie niewielu konsumentów wie, że ten rodzaj napoju uzyskuje się przez dodanie wody do soku owocowego lub przecieru owocowego. Woda nie jest jedynym dodatkiem: w skład nektarów wchodzą też substancje słodzące, kwasy spożywcze, naturalne aromaty oraz ewentualnie witaminy i składniki mineralne.

Tajemnica smaku

Nektary mogą być słodzone cukrem lub miodem - w ilości nie większej niż 20% wagowo w stosunku do wyrobu końcowego. W przypadku wytwarzania nektarów owocowych bez dodatku cukrów lub z niską wartością energetyczną, cukry można całkowicie lub częściowo zastąpić substancjami intensywnie słodzącymi (słodzikami). Pomimo tego nektary to produkty naturalne: nie mogą być barwione, sztucznie aromatyzowane i utrwalane chemicznymi konserwantami.

Ile soku w nektarze? 

Minimalna zawartość soków owocowych lub przecierów owocowych w nektarach owocowych określona jest w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i w zależności od rodzaju nektaru owocowego wynosi co najmniej od 25 do 50% objętościowych produktu końcowego. Zawartość soku lub przecieru zależy od owocu: jest najniższa (25%) w przypadku owoców kwaśnych, takich jak czarne i czerwone porzeczki czy cytryny, ale także owoców o gęstej, przecierowej konsystencji (banany, mango) lub o intensywnym smaku i zapachu (passiflora, acerola). Minimum 50% udział surowca owocowego wymagany jest dla tych owoców, z których bezpośrednio po wyciśnięciu można uzyskać sok zdatny do spożycia, takich jak np. jabłka, pomarańcze czy grapefruity.

Możliwe jest również wytwarzanie nektarów warzywnych i owocowo-warzywnych, w których udział soków i/lub przecierów warzywnych i ewentualnie owocowych powinien wynosić łącznie minimum 35%. W przypadku nektarów przecierowych z marchwi oraz marchwi z dodatkiem dyni, bananów i mango, łączna zawartość soków i przecierów nie powinna być niższa niż 25%. Choć zawierają mniej owocowego surowca niż soki, nektary są dobrym i atrakcyjnym uzupełnieniem diety. Wybór jest na szczęście duży i każdy znajdzie swój ulubiony napój.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!