Id kategorii - 68
Itemid - 217
view - article
id - 237
referer -
uri - /napoje-i-spoka/napoje-kolorowe-sodkie-rozmaite
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

napoje-kolorowe-slodkie-rozmaite

Napoje - kolorowe, słodkie, rozmaite

 

dr Monika Hoffmann
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Dzieci najchętniej piją napoje owocowe i owocowo-warzywne, które przyciągają małych konsumentów atrakcyjnymi kolorami i słodkim smakiem, a często także etykietami z postaciami z bajek i efektowną grafiką. Rodzice, którzy dbają o prawidłową dietę, powinni jednak pamiętać, że te napoje mogą zawierać sporo zupełnie nieowocowych dodatków.

Napoje owocowe i owocowo-warzywne są niegazowane, a udział soku owocowego lub owocowo-warzywnego wynosi w nich nie mniej niż 20% składu surowcowego.

Z czego powstają? 

Do ich wytwarzania wykorzystuje się: wodę pitną, soki owocowe, soki warzywne przetworzone lub nieprzetworzone, przeciery owocowe i/lub warzywne oraz cukry, syropy skrobiowe i cukrowe, zaprawy do napojów, syropy spożywcze, wyciągi ziołowe i korzenne, koncentraty słodowe, miód pszczeli i sztuczny, kawę naturalną i zbożową oraz ich ekstrakty, piwo, a także dozwolone substancje dodatkowe. Napoje te mogą być utrwalane termicznie lub konserwowane chemicznie. Zgodnie z wykazem substancji dodatkowych, dozwolonych przez polskie prawo, do utrwalania napojów stosować można kwas sorbowy i/lub benzoesowy oraz sole tych kwasów.

Skąd ten smak? 

Cechy sensoryczne napojów owocowych w niewielkim tylko stopniu kształtowane są przez sok, na bazie, którego powstają. Dominującą rolę odgrywają substancje dodatkowe - barwniki i aromaty oraz substancje słodzące, naturalne i intensywnie słodzące oraz regulatory kwasowości. Napoje owocowe, choć pod względem zdrowotnym nie zasługują na wyróżnienie, stanowią jednak najbardziej innowacyjny i przyciągający klientów asortyment przemysłu sokowniczego.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!