Id kategorii - 68
Itemid - 217
view - article
id - 237
referer -
uri - /napoje-i-spoka/napoje-kolorowe-sodkie-rozmaite
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

napoje-kolorowe-slodkie-rozmaite

Napoje - kolorowe, słodkie, rozmaite

 

dr Monika Hoffmann
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Dzieci najchętniej piją napoje owocowe i owocowo-warzywne, które przyciągają małych konsumentów atrakcyjnymi kolorami i słodkim smakiem, a często także etykietami z postaciami z bajek i efektowną grafiką. Rodzice, którzy dbają o prawidłową dietę, powinni jednak pamiętać, że te napoje mogą zawierać sporo zupełnie nieowocowych dodatków.

Napoje owocowe i owocowo-warzywne są niegazowane, a udział soku owocowego lub owocowo-warzywnego wynosi w nich nie mniej niż 20% składu surowcowego.

Z czego powstają? 

Do ich wytwarzania wykorzystuje się: wodę pitną, soki owocowe, soki warzywne przetworzone lub nieprzetworzone, przeciery owocowe i/lub warzywne oraz cukry, syropy skrobiowe i cukrowe, zaprawy do napojów, syropy spożywcze, wyciągi ziołowe i korzenne, koncentraty słodowe, miód pszczeli i sztuczny, kawę naturalną i zbożową oraz ich ekstrakty, piwo, a także dozwolone substancje dodatkowe. Napoje te mogą być utrwalane termicznie lub konserwowane chemicznie. Zgodnie z wykazem substancji dodatkowych, dozwolonych przez polskie prawo, do utrwalania napojów stosować można kwas sorbowy i/lub benzoesowy oraz sole tych kwasów.

Skąd ten smak? 

Cechy sensoryczne napojów owocowych w niewielkim tylko stopniu kształtowane są przez sok, na bazie, którego powstają. Dominującą rolę odgrywają substancje dodatkowe - barwniki i aromaty oraz substancje słodzące, naturalne i intensywnie słodzące oraz regulatory kwasowości. Napoje owocowe, choć pod względem zdrowotnym nie zasługują na wyróżnienie, stanowią jednak najbardziej innowacyjny i przyciągający klientów asortyment przemysłu sokowniczego.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!