Id kategorii - 36
Itemid - 20
view - category
id - 15
referer -
uri - /m?start=10
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

M

mitochondrium

organella komórkowa, występuje w cytoplazmie, jest to drobna struktura ziarnista lub pałeczkowata. Jest odpowiedzialne za wytwarzanie energii w wyniki procesów biologicznego utleniania.

 

mykotoksyny

mikotoksyny, substancje toksyczne wytwarzane przez liczne gatunki pleśni. Niektóre mykotoksyny wykazują właściwości mutageniczne i kancerogenne, inne są toksyczne w stosunku do specyficznych organów.

Do najbardziej rozpowszechnionych mykotoksyn zalicza się aflatoksyny, wytwarzane przez pleśnie z gatunku Aspergillus flavous i Aspergillus parasiticus. Mykotoksyny mogą być wytwarzane przez pleśnie rozwijające się na wszystkich produktach żywnościowych, a produkty ich przemian mogą dostać się również do mleka i mięsa zwierząt karmionych spleśniałą paszą. Żywność, na powierzchni której rozwijają się pleśnie może być zainfekowana mykotoksynami na różnej głębokości, dlatego też usuwanie pleśni z powierzchni (np. przez odkrojenie zajętej pleśnią części) nie jest jednoznaczne z usunięciem toksyn!

Podstawowym czynnikiem rozwoju pleśni w żywności są wysoka wilgotność otoczenia oraz odpowiednia pożywka. Zanieczyszczeniu w/w pleśniami ulegają głównie owoce, orzechy, nasiona (soja, kukurydza, ryż, pszenica)

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!