Id kategorii - 36
Itemid - 20
view - category
id - 15
referer -
uri - /m?limitstart=0
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

M

magnez

Mg, makroelement stanowiący jeden z głównych budulców kości i zębów. Inne funkcje magnezu to udział w skurczach mięśni (w tym też serca), udział w przewodzeniu bodźców nerwowych, syntezie kwasów nukleinowych, białek witaminy B6 i insuliny. Ponadto magnez jest składnikiem wielu enzymów w organizmie człowieka.

Czytaj więcej...

 

makroelementy

składniki mineralne, które stanowią więcej niż 0,01% organizmu, a zapotrzebowanie na nie przekracza 100mg/dobę. Do makroelementów zaliczamy sód (Na), chlor (Cl), potas (K), magnez (Mg), wapń (Ca), fosfor (P) i siarka (S). Wszystkie makroelementy stanowią składniki odżywcze, które muszą być dostarczone z pożywieniem.

 

maltitol

E 965, alkohol cukrowy (poliol) otrzymywany w reakcji redukcji maltozy, wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako substancja słodząca. Dostarcza ok. 2,4 kcal/g i nie wymaga udziału insuliny w przemianach w organizmie, co ma duże znaczenie z punktu widzenia chorych na cukrzycę.

Czytaj więcej...

 

marynowanie

metoda utrwalania żywności polegająca na dodawaniu kwasów organicznych do produktów bez przeprowadzenia fermentacji. Najpopularniejszym kwasem jest kwas octowy. Stosuje się również kwas cytrynowy, jabłkowy lub winowy. Metoda ta pozwala na utrwalenie żywności poprzez zwiększenie kwasowości (obniżenie pH), co hamuje rozwój wielu drobnoustrojów.

Czytaj więcej...

 

Mg

patrz hasło: magnez

 

miażdżyca tętnic

atherosclerosis, najważniejsza choroba powodująca zgrubienie ścian tętnic i utratę ich sprężystości. Choroba ta zaliczana jest do najgroźniejszych metabolicznych schorzeń cywilizacyjnych ze względu na powszechność występowania i niebezpieczne następstwa. Symptomem miażdżycy jest blaszka miażdżycowa, stanowiąca nagromadzenie lipidów, komórek mięsni gładkich i tkanki łącznej.

Miażdżyca rozwija się powoli, prawdopodobnie zaczyna się już w dzieciństwie. Przez dłuższy czas może przebiegać bezobjawowo. Nagłe zamknięcie światła tętnicy powoduje ostre objawy - zawał, udar mózgu czy ostre niedokrwienie kończyn.

 

miedź

Cu, mikroelement obecny w organizmie w ilości ok. 60-80mg. Posiada następujące funkcje:

  • jest składnikiem wielu enzymów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu,
  • usuwa wolne rodniki,
  • jest niezbędna do uwalniana zapasów żelaza (Fe) z wątroby,
  • bierze udział w tworzeniu kolagenu i elastyny.

Produkty bogate w miedź to orzechy, groch, fasola, kasza gryczana, produkty zbożowe i ryby. W Polsce głównym źródłem miedzi są przede wszystkim produkty zbożowe i ziemniaki.

Niedobory miedzi mogą prowadzić do stanów zapalnych stawów, wzrostu łamliwości kości, pękania naczyń krwionośnych, odbarwień skóry i włosów i niedokrwistości. Wzrasta również ryzyko rozwoju nowotworów, chorób układu krążenia i miażdżycy. Z drugiej strony nadmierne spożycie miedzi ogranicza wchłanianie z przewodu pokarmowego i prowadzi do niedoborów żelaza (Fe) i cynku (Zn).

 

mikroelementy

składniki mineralne, które stanowią mniej niż 0,01% organizmu, a zapotrzebowanie na nie nie przekracza 100mg/dobę. Wśród mikroelementów należy wymienić jod (I), selen (Se), cynk (Zn), miedź (Cu), molibden (Mo), chrom (Cr), kobalt (Co), mangan (Mn), żelazo (Fe) – uważane za niezbędne mikroelementy – oraz wanad (V), cynę (Sn), bor (B), krzem (Si), nikiel (Ni) – przypuszczalnie niezbędne mikroelementy.

 

mikroflora jelit

złożony ekosystem mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym, w jej składzie przeważają bakterie bezwzględnie beztlenowe (Bifidobacterium, Eubacterium, Bacteroides). W skład mikroflory jelitowej mogą wchodzić zarówno bakterie o korzystnym wpływie na zdrowie, jak i szkodliwym. Do bakterii, które korzystnie wpływają na zdrowie należą bakterie z rodzajów: Bifidobacterium, Lactobacillus.

Te bakterie występują w jelitach w przewadze, hamują one rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, prowadzą syntezę niektórych witamin, korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Do szkoldliwie wpływających bakterii należą Clostridium, Veillonella, Staphylococcus, Proteus. Mikroflora jelit odgrywa ważną rolę w kształtowaniu odporności organizmu. Na skład mikroflory można wpływać między innymi poprzez codzienne spożywanie prebiotyków.

 
 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!